BHS | ENG

Dr Lagumdžija na Generalnoj skupštini Madridskog Kluba u Lisabonu

 • 22.10.2018.
Dr Lagumdžija na Generalnoj skupštini Madridskog Kluba u Lisabonu

15.-16. oktobar 2018 . godine, Lisabon 

Dvodnevnu Generalnu Skupštinu Madridskog Kluba – Svjetske Liderske Alijanse  (WLA-CdM)  pod pokroviteljstvom Predsjednika Portugala  Marcela Rebelo De Sousa, obilježilo je pokretanje nove inicijative pod nazivom „Obrazovanje za društva zajedničkih vrijednosti“.  

Ova incijativa ima za cilj pokretanje projekata posvećenih obrazovanju u izgradnji inkluzivnih društava u okviru realizacije UN Agende 2030 i Ciljeva saoodrživog razvoja (SDG).

Generalna skupština je okupila članove Madridskog kluba, zvaničnike i stručnjake iz drugih partnerskih organizacija koje su pokrenule širi dijalog o obrazovanju za društva zajedničkih vrijednosti koji se bazira na tri stuba: inkluzivno obrazovanje za migrante i izbjeglice, obrazovanje za sprečavanje i suzbujanje nasilnog ekstremizma te digitalna fleksibilnost za društva zajedničkih vrijednosti.

Učestvujući na plenarnoj sjednici pod nazivom „Zajedničko liderstvo u obrazovanju – međugeneracijski dijalog“  dr Lagumdžija je izložio model zasnovan na vrijednostima i viziji inkluzivnih društava  i socijalne kohezije koji pored stalnog obrazovanja profesora i studenta podrazumjeva obrazovni proces usmjeren na nova znanja i vještine, ali isto tako i za vrijednosti i vrline koje oblikuju karakter novih generacija. Uloga informacionih tehnologija ima posebnu ulogu u cijelom procesu i ona će u velikoj mjeri biti ključna odrednica razvoja društva u budućnosti.

Godišnji radni skup Madridskog kluba u  Lisabonu je okončan i prijemom kod Predsjednika Portugala pod čijim pokroviteljstvom je i održana Generalna Skupština.

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo