BHS | ENG

Dr. Lagumdžija na Imperial Springs internacionalnom forumu posvećenom kineskim reformama, otvaranju i promociji poslovanja za uzajamnu dobrobit

 • 12.12.2018.
Dr. Lagumdžija na Imperial Springs internacionalnom forumu posvećenom kineskim reformama, otvaranju i promociji poslovanja za uzajamnu dobrobit

10.- 12. decembar, Guangzhou, Peking - Kina

Červrti međunarodni Imperial Springs forum održan je na 40-tu godišnjicu od otvaranja Kine prema svijetu i početka procesa njenih reformi.

Ovogodišnji forum okupio je više od 40 sadašnjih i bivših šefova država i vlada iz svih krajeva svijeta, jedan broj eksperata kao i pripadnike poslovne zajednice, a svojim prigodnim izlaganjem otvorio ga je potpredsjednik NR Kine Wang Qishan.

 

Prof. dr. Zlatko Lagumdžija, predsjedavao je prvom sesijom sa uvodnim izlaganjem posvećenim reformama i tehnološkoj revoluciji.

Govoreći o dosadšnjim tehnološkim dostignućima, ukazao je na potrebu nastavka  tehnološkog razvoja, ali da procesi moraju imati osmišljen ljudski nadzor sa adekvatnom vizijom jer u suprotnom stvaramo potencijalno prijetnju sami sebi.

Forum je okončan usvajanjem Izjave u kojoj se između ostalog naglašava globalni interes za kinesko otvaranje prema svijetu, razvoj i izgradnju Kine kao društva zajedničkih vrijednosti bazirane na zajedničkim interesima, odgovornosti i prosperitetnoj budućnosti cijelog svijeta i pojedinih zemalja.

 

Pozdravljena je suštinska vrijednost inicijative "Pojas i put" inicirane prije 5 godina od strane predsjednika NR Kine Xi Jingpinga koja podrazumijeva trgovinsku razmjenu, investicije i ekonomski razvoj uz uzajamno upoznavanje, obrazovanje i bolje razumijevanje.

Zajednička je opredjeljenost za međusobno uvažavanje, povjerenje i inkluziju u globalnoj ekonomiji kako bi se postigao adekvatan balans između razvoja i društvenog prosperiteta.

Važno mjesto zauzela je i UN Agenda 2030 o samoodrživim razvojnim ciljevima, kao osnova odgovarajućih regionalnih i državnih strategija, koja istovremeno znači da niko ne smije biti izostavljen iz globalnog razvoja.

 

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo