BHS | ENG

Dr Lagumdžija putem video linka održao uvodno izlaganje u Pekingu na Trećoj Svjetskoj Konferenciji povodom UN dana malih i srednjih preduzeća

 • 27.06.2020.
Dr Lagumdžija putem video linka održao uvodno izlaganje u Pekingu na Trećoj Svjetskoj Konferenciji povodom UN dana malih i srednjih preduzeća

27. juni. 2020. godine, Sarajevo

Povodom dana posvećenog malim i srednjim preduzećima (Small and Medium size Enterprises – SME) zbog njihove uloge u ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva (SDG), ustanovljenog odlukom Generalne  Skupštine  Ujedinjenih  Nacija, Kineska SME asocijacija, u saradnji sa Spoljno trgovinskom komorom Kine, održala je u Pekingu  Treću Svjetsku Konferenciju o malim i srednjim preduzećima.

Na poziv Kineske SME asocijacije Dr Zlatko Lagumdžija je putem video linka održao uvodno izlaganje na plenarnom zasjedanju zajedno sa bivšim Premijerima Japana i Italije, Yukio Hatoyamom i Masimo Dalemom.

U svom obraćanju dr Lagumdžija je ukazao na ključnu ulogu SME kao generatora novog promišljanja samoodrživog razvoja u Postkorona Eri. U svakoj krizi se krije prilika za kreiranje boljeg svijeta u mjeri kojoj imamo zajedničke vrijednosti, odgovornost i ciljeve, djelujući brzo, pametno i ujedinjeni.

SME kao generator ekonomskog razvoja kreiraju radna mjesta, nove usluge i proizvode.  Evropska Investiciona Banka procijenjuje da će u narednih 10 godina  biti potrebno novih 600 miliona radnih mjesta i to uglavnom u zemljama u razvoju. Očekuje se da mala i srednja preduzeća generiraju  7  od 10  novih radnih mjesta. Međunarodna finansijska korporacija, IFC, procijenjuje da oko 65 miliona malih i srednjih firmi, od čega 40% u zemljama u razvoju, imaju neriješen problem finasiranja i nedostatak sredstava u iznosu od 5.200 milijardi odnosno 1.4 puta veći iznos nego je postojećih kreditnih linija za sva  mala i srednja preduzeća zajedno.

Ekonomija nije sve ali bez samodržive ekonomije u današnjem svijetu ništa nije moguće. Nijedna ekonomija nije dugoročno održiva bez inovativnosti i SMEs. Inovativne politike trebaju biti komplementarne politikama usmjerenim ka SMEs.

Dr Lagumdžija je kao primjer ukazao na neke od politika koje stimuliraju inovativnost SME i  koje se u velikoj mjeri zasnivaju na finasijskoj podršci istraživanjima i razvoju i saradnji sa većim korporacijama, univerzitetima i naučno istraživačkim i tehnološkim organizacijama.  Veća ulaganja u obrazovanje a naročito u STEM discipline (Nauka, Tehnologija, Inžinjering i Matematika) su u sve većoj korelaciji sa visokom inovativnosti i uspješnosti SME.

„Nova normalnost“ u Postkorona Eri,  ne znači samo izlazak iz krize nego i stvaranje radikalno boljeg svijeta na bazi zajedničkog liderstva, vizije, vrijednosti, znanja i održive ekonomije.

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo