BHS | ENG

Dr Lagumdžija sa Šejhom Ahmed el Taibom na Al Azharu „Muslimani u Bosni i Hercegovini su dio evropskog identiteta, tradicije, kulture i građanske države i društva zajedničkih vrijednosti“

 • 24.10.2018.
Dr Lagumdžija sa Šejhom Ahmed el Taibom na Al Azharu „Muslimani u Bosni i Hercegovini su dio evropskog identiteta, tradicije, kulture i građanske države i društva zajedničkih vrijednosti“

22. - 24. oktobar 2018. godine, Kairo

Na poziv Velikog Imama Al Azhara, Šejha Ahmed el Taiba, dr Zlatko Lagumdžija boravio je u Kairu na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji „Islam i Zapad – različitosti i integracije“.

Konferencija  je okupila veliki broj vjerskih lidera, akademske zajednice i političkih ličnosti iz velikog broja zemalja.  Njihov  cilj je bio nalaženje zajedničkih pogleda u odnosu na Islam i Zapad kako bi se pospješila integracija muslimanskih zajednica u države i društva u kojima danas žive.

Veliki Imam Al Azhara, Šejh Ahmed el Taib se zahvalio dr Lagumdžiji posebnim priznanjem i medaljom Al Azhara i Muslimanskog savjeta mudraca, za  doprinos njihovoj inicijativi za „Dijalog između Istoka i Zapada“, te izrazio nadu u nastavak uspješne saradnje na osnovu konkretnih predloženih projekata.

Plenarne sesije su prilog debati na teme kao što su „Promocija veza između Islama i Zapada“ i „Status i uloga religije u odnosu na rastući nacionalizam, populizam  i etnocentrizme“.

Kao uvodničar na plenarnoj sesiji „Državljanstvo kao rješenje tenzija između Muslimana i ostalih Evropljana“ dr Lagumdžija je ukazao na „povezanost budućnosti Bosne i Hercegovine sa  sudbinom EU zasnovane na vrijednostima na kojima je nastala“.

Višestruki identiteti Muslimana koji pored toga imaju identitete Bošnjaka, Bosanaca i Evropljana su bogatstvo a ne njihova slabost.

Zajedno sa kršćanstvom i judaizmom, islam predstavlja sastavni dio evropskog naslijeđa i vrijednosti koje su neizostavni dio zajedničke budućnosti. U protivnom svi zajedno nemamo šansi u vremenu i izazovima  koji su pred nama.

Naša realnost je da oko 2 miliona Muslimana koji čine skoro polovinu stanovnika Bosne i Hercegovine žele da žive u kao građani u sekularnoj državi i društvu zajedničkih vrijednosti. U isto vrijeme oni se ne plaše majorizacije kao građani u Evropskom domu sa više od pola milijarde „velike većine nemuslimanskih građana“. Naprotiv, oni traže put ka zajedničkoj budućnosti građana ponosnih na svoje  višestruke identitete“ istakao je Lagumdžija

U drugom dijelu svog izlaganja dr Lagumdžija je govorio o načinu nastajanja, sadržaju i posljedicama potpisivanja jedinstvenog dokumenta nastalog prije tri godine pod nazivom „Sarajevska zajednička izjava o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma“ kao ilustraciji uspješne i odgovorne saradnje bitnih društvenih aktera.

Na bazi ovog dokumenta Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa državnim i međunarodnim institucijama i prijateljskim zemljama je organizirala program usmjeren na obrazovanje i prevenciju nasilnog ekstremizma kao i deradikalizaciju  pojedinaca i najugroženijih dijelova društva.

Ovaj pristup pokazuje da je uspjeh moguć kada institucije djeluju u skladu sa odlučnim „društvenim dogovorom“ ključnih aktera i presjeka cjelokupnog društva koji dijele zajedničke ciljeve, vrijednosti, odgovornost i akciju. Ovo je bio izvrstan primjer koji je jasno pokazao da „kada ima volje ima i načina“.

Na pitanje da li smo u stanju kreirati društva zajedničkih vrijednosti sa višetrukim identitetima slaveći različitosti kao svoje prednosti, a ne kao svoju slabost i prokletstvo dr Lagumdžija je zaključio: „Svjestan stanja u kojem se nalazi današnja civilizacija, kao realista, ja sam pesimista. Vođen snagom želje, sa uvjerenjem, strašću, vrijednostima i vrlinama, ja sam optimista“.

 

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo