BHS | ENG

Dr. Lagumdžija u Rigi na NGIC skupu „Nova vizija ujedinjene Evrope“

 • 01.12.2018.
Dr. Lagumdžija u Rigi na NGIC skupu „Nova vizija ujedinjene Evrope“

Zlatko Lagumdžija, kao predsjedavajući panela posvećenog  budućoj strukturi i članicama Evropske Unije kao svojevrsne Republike suverenih država i građana, je posebno naglasio važnost daljeg integriranja Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u okviru vizije nove EU do kraja naredne decenije.

Nizami Ganjavi International Center (NGIC) trodnevni skup na visokom nivou u Latvijskoj prijestolnici Rigi okončan je usvajanjem Pisma liderima o viziji Evrope koja treba nastaviti sa proširenjem i jačanju vrijednosti ujedinjenosti u različitostima na kojima je nastao projekat EU.

Šesnaesti NGIC skup ove vrste, tokom šest tematskih radnih panela je okupio lidere među kojima , između ostalih, dvadesetak aktuelnih i bivših šefova država i vlada (Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Češke, Gruzije, Hrvatske, Kirgistana, Latvije, Moldavije, Srbije, Turske i  Ukrajine).

Dr. Zlatko Lagumdžija, kao predsjedavajući panela posvećenog budućoj strukturi i članicama Evropske Unije kao svojevrsne Republike suverenih država i građana, je posebno naglasio važnost daljeg integriranja Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u okviru vizije nove EU do kraja naredne decenije.

To podrazumjeva da današnje nacionalne države moraju biti inkluzivna društva građana, kako bi nova EU bila građanska tvorevina suverenih država koje dijele iste vrijednosti i institucionalno ustrojstvo. Trenutni val populizma i nacionalizama ne smiju biti prijetnja povratku EU vrijednostima na kojima je nastala.

Proširenju EU na Zapadni Balkan, i Bosna i Hercegovina kao država koja dijeli iste principe i uređenje sa svojim susjedima nije samo stvar tehničkih standarda već i geostrateško pitanje snage i pozicije EU na globalnoj sceni.

To zahtjeva promjenu postojeće paradigme sukoba u regionu, neodlučnosti EU da se vrati svojim vrijednostima, kao i veću posvećenost svih aktera koji dijele viziju  evropeiziranog Balkana kao brane balkaniziranoj Evropi, istakao je dr. Lagumdžija zaključujući panel o novoj strukturi EU.

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo