BHS | ENG

Dr Zlatko Lagumdžija izabran za Izuzetnog profesora postdiplomskih studija Švarcman Koledža Tsinghua Univerziteta kao i Instituta za zemlje u razvoju Peking Normal Univerziteta

 • 07.12.2017.
Dr Zlatko Lagumdžija izabran za Izuzetnog profesora postdiplomskih studija Švarcman Koledža Tsinghua Univerziteta kao i Instituta za zemlje u razvoju Peking Normal Univerziteta

02. - 06. decembra 2017, Peking, Kina

Na poziv jednog od najprestižnijih svjetskih postdiplomskih studija Švarcman programa Tsinghua Univerziteta u Pekingu, dr Zlatko Lagumdžija je održao polaznicima i izabranim zvanicama predavanje na temu „Informacione  tehnologije i uticaj na društvo i politiku“ u okviru programa o Globalnom liderstvu. Tom prilikom Dekan David Pan mu je uručio diplomu o imenovanju sa nazivom Izuzetnog profesora (Distinguished Professor) Švarcman Koledža Tsingua Univerziteta.

Ovaj  jednogodišnji postdiplomski program, koji je utemeljio Stiven Švarcman, osnivač Blackstonea, vodeće svjetske investicione grupe, podržan prije dvije godine od predsjednika Kine Xi Jinpinga i SAD Baraka Obame, je u ovogodišnjoj  generaciji okupio 126 vrhunskih mladih ljudi iz 26 zemalja sa svih 6 kontinenata.

Polaznici programa posvećenog kreiranju nove generacije globalnih lidera,izabrani između preko 6000 kandidata, prolaze kroz tri magistarska usmjerenja iz oblasti  Ekonomije i biznisa, Međunarodnih odnosa i Javne uprave.

Tokom trodnevne radne posjete dr Lagumdžija je održao i predavanje o „Prilikama i izazovima Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope“ na Institutu za zemlje u razvoju Peking Normal Univerziteta, nakon čega mu je Dekan Hu Biliang uručio diplomu o dodjeli naziva Izuzetnog profesora ove institucije.

U okviru  delegacije Nizami Ganjavi međunarodnog centra, dr Lagumdžija je imao i niz susreta kao pripreme za skup koji Nizami organizuje sa svojim partnerima na proljeće naredne godine u Pekingu posvećenom Globalnoj strategiji i održivom razvoju u svjetlu Kineskih inicijativa.

O samom programu ovog skupa, temama i učesnicima, kao i o pripremama za predstojeći Šesti Globalni Baku Forum  dr Lagumdžija je razgovarao sa Liang Jinquanom, potpredsjednikom Kineskog narodnog instituta za spoljne poslove, Kong Danom predsjednikom CITIC fondacije za razvojne studuje, Zi Pengom, predsjednikom Pangoal instituta za ekonomsku saradnju, Li Xiangzangom Dekanom Nacionalnog instituta za međunarodne strategije Kineske Akademije nauka, kao  sa David Panom i Hu Biliangom, dekanima Švarcmanovog Koledža i Instituta za zemlje u razvoju.

Svojim sagovornicima dr Lagumdžija je ukazao na ključne razloge zbog kojih vrijedi ulagati u Bosnu i Hercegovinu kao svojevrsnoj platformi za širi region, te im se  zahvalio na njihovoj spremnosti  za dalju saradnju.  

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo