BHS | ENG

Dr Zlatko Lagumdžija o novembarskim presudama u Hagu

 • 29.11.2017.

Sarajevo, 29. novembar 2017. godine  

Ovim se zaklapa knjiga Haškog Tribunala „Zločin i Kazna“. Sud u Hagu se pokazao da je kao i sama demokratija čiji je dio – daleko od savršenog ali, na žalost, boljeg nema.

Dokazano i presuđeno. Republika Bosna i Hercegovina kao država i društvo zajedničkih vrijednosti su trebali biti podijeljeni i ubijeni egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti.

Uvažavajući novembarske presude, valja nam što prije otvoriti novu knjigu koju ćemo ispisivati zajedno „Pomirenje i Prosperitet“.

Presude Mladiću i Šestorki su presude Zločinačkim projektima prošlosti i poruka za budućnost onima koji su spremni ubijati ljude, države i društva poput BiH.

Ovo nam svima treba biti nauk da se ne mogu stalno voditi bitke za ispravljanje zločinačke prošlosti istovremeno vodeći države i narode ka budućnosti.

Niko nema razloga ni za trijumfalizam ili zadovoljstvo ni za osjećaj poraza i poniženja. U ovom nepravednom svijetu moramo se zajedno boriti za bolju budućnost znajući da kazna ne ispravlja ni jednu načinjenu nepravdu. Presude kao ove su uslov da krenemo naprijed jer su zločine nazvali zločinom i jasno definisali ideologiju, politiku i egzekutore.

Hag nije presudio svim zločincima, ali oni kojima jeste sigurno nisu heroji.

Gubitnici su svi koji  se nakon  ovoga ne suoče sa istinom i ne shvataju da svi trebamo osuditi svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine.

Da se ne ponovi. Nikome. 

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo