BHS | ENG

Okončana konferencija „Zajednička budućnost – Zajednička odgovornost“

 • 26.06.2020.
Okončana konferencija „Zajednička budućnost – Zajednička odgovornost“

26. juni 2020. godine, Sarajevo

75. godišnjice UN-a je bila povod da se, pod pokroviteljstvom predsjednice Grčke Katerina Sakellaropoulou, u organizaciji Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra (NGIC) i Fondacije Mariane Vardinoyanis, održi trodnevnu online video konferenciju pod nazivom  „Zajednička budućnost - Zajednička odgovornost“.  

Dr Lagumžija je vodio sesiju „Na ekononskom frontu - na putu ka održivom razvoju“ sa izuzetnim učesnicima i prijateljima poput bivšeg predsjednika Poljske Aleksandra Kwasnjevskog, predsjednika Socijalističke Internacionale, bivšeg premijera Grčke Georga Papandreua, bivšeg premijera Izreala Ehud Baraka, direktora Trilateralne komisije za Evropu Piera Riverija...

Uvodna izlaganja i dijalog su bili posvećeni definisanju ključnih izazova, narednim ekonomskin razvojnim koracima i ulozi vlada, poslovne i akademske zajednice  neophodnih  zbog razarajućih posljedica pandemije.

Rezultat ove panel diskusije jr prezentirao na posljednjoj sesiji trodnevne konferencije  kao okvir zajedničkog djelovanja učesnika u narednom periodu.

Dr Lagumdžija je istakao da je globalna ekonomija, praćena zdravstvenom krizom i pandemijom,  u najnižoj razvojnoj tački  od  kraja devetnaestog vijeka. Posebno su pogođene zemlje u razvoju uz rastuće siromaštvo i nesagledive društvene i sigurnosne a ne samo ekonomske posljedice.  Mada su ekonomski poticaji i zaštitne mjere kakve se nikada ranije nisu činile dale prve rezultate još uvijek se ne vidi kraj ukupne krize.   

Ulazimo u vrijeme vrijeme  od  sljedećih nekoliko mjeseci će odrediti odrediti narednih  5 do 10 godina. Međunarodna organizacija rada je upravo  iznjela predikciju da će se, ukoliko se pandemija nastavi, broj od 3.1 milijarde zaposlenih prepoloviti što će generisati nove i nepredvidive sukobe unutar između pojedinih država, kazao je dr Lagumždija.

Problemi inicirani pandemijom su globalne prirode. Zbog toga svaki pokušaj da se oni rješavaju zatvaranjem država, nacionalističkim podjelama i populizmom i lokalnim „terapijama“ može generisati samo nove sukobe sa nesagledivim posljedicama.

Zbog nedostataka globalnog i nacionalnog liderstva rješenja se mogu tražiti u pritisku javnosti na izabrane dužnosnike kroz stvaranje saveza ljudi koji slično misle o izlasku iz krize i stvaranju „Nove normalnosti“ ili novog svjetskog poretka i okretanja ka održivom razvoju koji će uvažavati zaštitu prirodnih resursa.

Dr Lagumdžija je naglasio da ubrzanje realizacija Agende 2030 i Održivih razvojnih ciljeva nemaju alternativu. Ovo je bila prilika da upozna sagovornike sa aktivnostima i dobije podršku za uspostavu Mreže za promociju održivog razvoja Zapadnog Balkana što bi moglo imati značajan uticaj na ubrzanje i jačanje EU integracionih procesa kroz implementaciju novouspostavljenog „Evropskog zelenog dogovora“.

Tokom čitave konferencije se pokazalo da u svakom aspektu nastupajuće Postkorona Ere ključnu ulogu će imati oni akteri koji se više posvete obrazovanju i njegovom tretmanu kao najvažnijoj ekonomskoj i razvojnoj komponenti.

Države koje ne budu  jačale ukupni obrazovni sistem i davale  mu značajniju ulogu mogu samo biti veliki gubitnici u ekonomskoj utakmici koja će se odvijati prije svega u sferi digitalizacije ekonomije i društva u cjelini.

Za sve to je neophodno segregirajuće politike daljih podjela poraziti te jačati duštva zajedničkih vrijednosti i kulturu zajedništva u održivom razvoju, obrazovanju, liderstvu i znaju.

Dr Lagumdžija je podcrtao da cilj ne smije biti vraćanje na svijet prije COVID-19. To je svakako bio svijet pun protivrječnosti koje su vodile ka daljoj nestabilnosti, nejednakosti, nepravdi i sukobima. Stvaranje „Nove normalnosti“ i prosperiteta u Postkorona Eri karakterišu tri paralelna pravca: Odbrana od pandemije, Restart onoga što je vrijedilo i Ponovno propitivanje postojećeg i kreativno inoviranje života i rada zasnovanog na kulturi zajedništva i bogatstva u različitostima (3R – Resilience, Restart, Reinvent).

Konferencija je bila prilika za konsolidaciju inicijativa i nove aktivnosti prema vodećim multilateralnim organizacijama i globalnim liderima  u kojima je NGIC učestvovao tokom pandemije.

 

 

Partners


Follow us:
Contact Us
 • Address:
  Ćemaluša 1, 71000 Sarajevo,
  Bosna i Hercegovina
 • Phone: +387 33 268 885
  Fax: +387 33 268 886
  Email: info@ssvsa.org
2015 | Foundation Shared Societies and Values - Sarajevo