Bivši lideri i predstavnici civilnog društva zemalja Evropske unije, Balkana, istočne Evrope i Bliskog istoka uputili pismo Generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu

Volja i hrabrost da se suprotstavimo savremenoj prijetnji svjetskom miru

Mi, dole potpisani bivši lideri i predstavnici civilnog društva zemalja Evropske unije, Balkana, istočne Evrope i Bliskog istoka želimo izraziti svoju ozbiljnu zabrinutost zbog brzo-rastuće prijetnje oružanog sukoba velikih razmjera koji prijeti suverenitetu, političkoj nezavisnosti Ukrajine, njenom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

Tekući, gotovo osam godina dug međudržavni sukob — koji je rezultirao nezakonitom okupacijom i pokušajem aneksije ogromnih dijelova ukrajinske teritorije — predstavlja ozbiljan izazov za međunarodni sigurnosni poredak.

Humanitarna cijena sukoba također je zabrinjavajuća. Samo vojna neprijateljstva odnijela su živote 14.000, povrijeđeno je preko 25 hiljada, a više od 1,4 miliona ljudi protjerano je iz svojih domova. Masovno i sistemsko kršenje ljudskih prava ugrozilo je živote Ukrajinaca koji su ostali na okupiranim teritorijama.

Nažalost, do sada međunarodna zajednica nije bila u mogućnosti da ovaj sukob razriješi kroz raspoložive mehanizme međunarodnog prava. Posebno je zabrinjavajuće što međunarodne organizacije kojima je povjereno održavanje mira u svijetu nisu bile u stanju da nametnu međunarodni poredak zasnovan na pravilima, koji je neophodan za mir, sigurnost i prosperitet.

Kao rezultat navedenog, uočavamo dalju destabilizaciju u regionu, rastuće sigurnosne rizike za cijeli Evropski kontinent i nove prijetnje svjetskom miru.

Oglašavamo na uzbunu kako bismo spriječili razvoj nepovratnog destruktivnog scenarija. Moramo izvući pouke iz gorkih iskustava dvadesetog stoljeća i sve svoje napore posvetiti preokretu marširanja prema sukobu, te podržati međunarodni multilateralizam utemeljen na pravilima koji jača ljudska prava i nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet kako je navedeno u Povelji UN-a.

Svijet danas nije slijep. Možemo razlikovati istinu od laži. Imamo mudrosti da sagledamo katastrofalne posljedice puta uništenja za našu budućnost. Mi moramo biti odlučni da otklonimo današnje prijetnje svjetskom miru.

Ukrajina, članica osnivačica Ujedinjenih naroda, zemlja koja je dala jedan od najvećih doprinosa svjetskom miru kao zemlja koja se dobrovoljno odrekla trećeg najvećeg nuklearnog arsenala u svijetu, mora dobiti punu podršku međunarodne zajednice.

Kako bi demonstrirali svoju posvećenost miru, sigurnosti i pravdi, naše vlade moraju poduzeti odlučne i pravovremene mjere za obnavljanje mira i sigurnosti u Ukrajini, te braniti međunarodni poredak zasnovan na pravilima na temelju principa jednakosti suverenih nacija, uz osuđivanje sfera uticaja, a uz to podržavati ljudska prava kao temelj mira i stabilnosti.

Naše vlade moraju promovirati uslove pod kojima se održavaju temeljni principi međunarodnog poretka. Posjedujemo alate i moramo ih koristiti. Asertivna primjena međunarodnog prava može biti strašna prepreka za sve agresivne aktere koji slijede zlonamjerne ciljeve u nastojanju da preoblikuju naš svijet.

Potičemo čelnike Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, zemalja G20 da formiraju jedinstveni front u vrijeme izazova bez presedana za globalni mir i sigurnost.

Također pozivamo međunarodnu zajednicu da pruži materijalnu, finansijsku i vojnu pomoć vladi Ukrajine kako bi joj pomogla da se adekvatno odbrani.

Sve naše nacije će izgubiti od svake razgradnje međunarodnog poretka. Ako želimo da svijet napreduje i da uživa globalnu sigurnost, moramo odbaciti svaku politiku koja podriva same temelje modernog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Moramo pronaći volju i hrabrost da se suprotstavimo bilo kakvom kršenju međunarodnog prava. Osiguravajući mir i stabilnost Ukrajine i braneći njen teritorijalni integritet, naše vlade također štite mirovnu sigurnost cijelog evropskog kontinenta i šire. To bi pomoglo da svijet učinimo sigurnijim za sve ljude.

Potpisnici:

Bertie Ahern, Premijer Irske 1997.-2008.g.

Abdulaziz Altwaijri, bivši Generalni direktor ISESCO-a

Jan Fisher, Premijer vlade Češke republike 2009.-2010.g.

Kerry Kennedy, Predsjednik Robert F. Kennedy Ljudska prava.

Aleksandr Kwasniewski, Predsjednik Poljske 1995.-2005.g.

Leonid Kuchma, Predsjednik Ukrajine 1994.-2005.g.

Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2001.-2002.g., Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara 2012.-2015.g.

Igor Lukšić, premijer Crne Gore 2010.-2012.g.

Rexhep Meidani, President of Albania 1997.-2002.g.

Amre Moussa, Generalni sekretar Arapske lige 2001.-2011.g.

Rovshan Muradov, Generalni sekretar NGIC

Francis   O’Donnel,   Ambasador,    Član Instituta za međunarodne i evropske poslove, Irska

Rosen Plevneliev, Predsjednik Bugarske 2012.-2017.g.

Paul Revay, bivši direktor Trilateralne Evrope

Petar Stoyanov, Predsjednik Bugarske 1997.-2002.g.

Rosalia Arteago Serrano, Predsjednik Ekvadora 1997.g.

Laimdota Straujuma, Premijer Latvije 2014.-2016.g.

Ismail Serageldin, Potpredsjednik Svjetske banke 1992-2000.g.

Eka Tkeshelashvili, Zamjenik premijera Gruzije

Vaira Vike-Freiberga, Predsjednik Latvije 1999.-2007.

Kateryna Yushchenko, Prva dama Ukrajine 2005-2010.

Viktor Yushchenko, Predsjednik Ukrajine 2005-2010.

Valdis Zatlers, Predsjednik Latvije 2007.-2011.