Dr Lagumdžija o  geopolitičkim izazovima i  novim tehnologijama kroz primjer Bosne i Hercegovine na skupu “Ecosystems 2030”

You are currently viewing <strong>Dr Lagumdžija o  geopolitičkim izazovima i  novim tehnologijama kroz primjer Bosne i Hercegovine na skupu “Ecosystems 2030”</strong>

La Coruna, Španija 1. – 4. juna 2022

La Koruna, Španija, je bila domaćin upravo  okončanog trodnevnog ekskluzivnog skupa  “Ecosystem 2030” na kojem je kao uvodničar na plenarnom panelu “Nove tehnologije i Geopolitički izazovi”  dr Zlatko Lagumdžija, zajedno sa Esko Ahom, bivšim premijerom Finske i čelnikom Nokie, predstavljao Madridski klub (Svjetsku Lidersku Alijansu).

Ecosystems 2030 je vodeći globalni interdisciplinarni forum lidera iz poslovne, akademske, inovatorske i društvene  sfere okupljenih oko istraživanja i oblikovanja ekosistema, novog životnog i radnog okruženja, koji će nastati u narednoj deceniji na temelju novih tehnologija, među kojima prednjače Vještacka inteligencija, Finansijske tehnologije, Autonomni sistemi, 3-D printanje i proizvodnja, Robotika i Virtuelna realnost.

Ovo je početak prvog poglavlja od 10 godišnjih konferencija koje će se fokusirati na predstojeće prilike i izazove koje donose nove tehnologije transformirajući ne samo poslovne organizacije širom svijeta već i životne prilike, funcionisanje nacionalnih država i  multilateralnih organizacija.

Govoreći na  plenarnom panelu o Geopolitičkim izazovima novih tehnologija, neizvjesnostima i promjenama koje zahvataju svijet, dr Lagumdžija je posebnu pažnju posvetio prijetnjama i prilikama koje imaju male i  zemlje u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina. U mjeri u kojoj  zaustave  odlazak mladih ljudi iz zemlje i otvore im razumnu perspektivu, zemlje u razvoju se mogu lakše uključiti u novu svjetsku podjelu rada i znanja. Na taj način manje države istovremeno mogu   biti faktor globalne  stabilnosti kao i održivog razvoja  najranjivijih dijelova svijeta.

Zahvaljujući prirodi novonastajućih globalnih ekosistema zasnovanih primarno na obrazovanju i znanju, a tek potom na kapitalu, klasičnim tehnologijama i prirodnim resursima, zemlje u razvoju osmišljenim politikama mogu napraviti ubrzane razvojne iskorake. Kreativnost i umreženost  ne zahtijevaju velika klapitalna ulaganja i skupe tehnologije koje su karakterisale prethodni višedecenijske razvojne cikluse. Ta činjenica predstavlja šansu za zemlje kao sto je Bosna i Hercegovina koja u istorijskom, političkom i razvojnom smislu može biti slika svijeta u kojem ćemo svi zajedno živjeti.

Ovaj ekskluzivni skup, po pozivu je okupio stotinjak  učesnika i 50 uvodničara različitog profesionalnog profila, sa 6 kontinenata,   poslovnih i naučnih lidera firmi među kojima  su Google, Facebook, IBM, Amazon, SAP, Siemens, Samsung, WalMart, Zara, Volvo, General Electric, Sony Picture, JP Morgan, Mastercard, kao i međunarodnih organizacija Ujedinjenih Nacija, Svetskog Ekonomskog Foruma, Madridskog kluba – Svjetske Liderske Alijanse.