Dr Zlatko Lagumdžija na Godišnjoj Skupštini Madridskog Kluba, Svjetske liderske alijanse

Dr Zlatko Lagumdžija na Godišnjoj Skupštini Madridskog Kluba, Svjetske liderske alijanse

Madrid, 16. oktobar 2021. godine

Dr Zlatko Lagumdžija učestvuje na Godišnjoj Skupštini Madridskog Kluba, Svjetske liderske alijanse,  i  razgovorima o završnim dokumentima  Polisi dijaloga 2021 pod nazivom “Ponovno promišljanje demokratije” (Re-thinking Democracy).  Ovogodišnji polisi dijalog se odvija u tri tematske grupe: prva, “Novi informacioni ekosistem: pitanja povjerenja, istine i slobode govora”, druga,  “Odgovorno liderstvo u demokraciji: vrijednosti i odgovornost”  i treća, “Stabilne demokracije, stabilne institucije”.

Tokom boravka u Madridu dr Lagumdžija je, kao jedan od 100 izabranih članova Svjetske liderske alijanse,  upoznao svoje sagovornike o stanju  u regionu i izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava na putu euroatlanstkih integracija i izgradnji države i društva zajedničkih vrijednosti. Posebno je naglasio neophodnost odlučnog i beskompromisnog zaustavljanja brutalnih napada na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije koji prijete destabiliziranju šireg prostora od Zapadnog Balkana i pojedinih država.

Sa bivšim predsjednicima i premijerima Norveške, Kjel Magne Bondevikom, Kanade, Kim Kempbel,  Poljske, Aleksandrom Kvašnjevskim, Belgije, Iv Letermom, i Tunisa, Mehdi Dzomom, dr Lagumdžija je razgovarao o narednim planovima i učešću u projektima  Srebrenica Liderske Inicijative kao i o aktivnostima u regionu koje su potrebne na jačanju ljudskih prava, suočavanju sa prošlošću i  pomirenju zasnovanom na istini i pravdi.

 Madridski klub  je najveći svjetski forum koji okuplja bivše šefove država i vlada kreiran kao nezavisna organizacija  radi promocije demokratije i promjena u međunarodnoj zajednici.

Među glavnim ciljevima je jačanje demokratskih institucija i savjetovanje u rješavanju političkih sukoba u dvije ključne oblasti: demokratsko liderstvo u  upravljanju i odgovori na krize i post krizne situacije. Madridski klub radi zajedno sa vladama, međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i  akademskom  i poslovnom zajednicom  kako bi se ohrabrio dijalog u cilju  društvenih i političkih promjena. U to spada i kreiranje efikasnih metoda kako bi se dala tehnička podrška i preporuke državama koje preuzimaju korake ka uspostavi i jačanju demokratskih institucija.