Dr Zlatko Lagumdžija na Kopaonik Biznis Forumu o Zapadnom Balkanu i mreži za održivi razvoj

You are currently viewing Dr Zlatko Lagumdžija na Kopaonik Biznis Forumu o Zapadnom Balkanu i mreži za održivi razvoj

Kopaonik, 5-7. mart 2023. godine

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je preko 1500 učesnika iz cijelog Regiona.

Centralna tema Foruma je “Otpornost ekonomije u neizvjesnim vremenima – Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan”. U radu Foruma aktivno učešće su imali Predsjednica i članovi Vlade Srbije, ambasadori zemalja EU i SAD, predstavnici akademske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija, privrednici, kao i predsjednici privrednih komora Regiona. Na Forumu se analitički razgovaralo o brojnim temama ne samo u makroekonomskoj sferi, već i u svim oblastima koje su važne za razvoj privrede i društva.

Na poziv predsjednika Kopaonik Biznis Foruma i udruženja Ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića,  dr Zlatko Lagumdžija, kopredsjedavajući Mreze rješenja za održivi  razvoj Zapadnog Balkana  (SDSN WB) je organizovao i moderirao panelu posvećenom ovoj temi.

Panel „Zapadni Balkan – mreža rješenja za održivi razvoj“   okupila je bivše premijere Srbije, Crne Gore Mirka Cvetkovića i Filipa Vujanovića, kao i bivšu zamjenicu premijera Albanije Senidu Mesi,  Phoebe Koundouri, Predsjednicu SDSN evropske mreže i profesoricu na Atinskom univerzitetu ekonomije i biznisa te Jasminu Selimović, dekanesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.  Panelom je moderirao Zlatko Lagumdžija u svojstvu člana Globalnog vijeća Mreže rješenja za održivi razvoj pri Ujedinjenim Nacijama.
Na panelu je istaknuto da je  održivi razvoj je važan toliko da će uspjeh svih u Regionu koji se bave održivim razvojem izostati, ako ne budu postojale državne politike koje su mu  posvećene. Panelisti su razgovarali o nedovoljno posvećenim državnim politikama i nedostatku saglasnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana, te da pojedine države nisu u situaciji da finansiraju stvari koje su povoljne za realizaciju 17 ciljeva održivog razvoja.

Dr Lagumdžija je posebno naglasio neophodnost jačanja regionalne saradnje kako bi se u svim zemljama Zapadnog Balkana  mogli konačno početi ostvarivati ekonomski efekti i ustupiti mjesto višedecenijskim sukobima i podjelama koje čitav Region vuku nazad.

Panel koji je održan na Kopaonik biznis Forumu je podržan i od strane Raiffeisen Banke dd Bosna i Hercegovina koja kao partner SDSN Mreže Zapadnog Balkana učestvuje u razvoju same mreže, te svojim poslovanjem daje odličan primjer kako i bankarski sektor može da ostvaruje ciljeve održivog razvoja.

 Upravo iz tih razloga je dogovoreno da se narednog mjeseca u Sarajevu  u saradnji sa predstavnicima ključnih aktera zelene transformacije ekonomija  Zapadnog Balkana, u saradnji sa finansijskim institucijama i  sa liderom „zelenog finansiranja“  Raiffeisen Bankom Bosna i Hercegovine,  održi i međunarodni Forum Mreže rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana posvećen inkorporiranju  Regiona u  Zelenu Agendu Evropske Unije i  zelenom finansiranju u najširem smislu te riječi.