Dr. Zlatko Lagumdžija na Mirovnom samitu u Seulu o euroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana

You are currently viewing Dr. Zlatko Lagumdžija na Mirovnom samitu u Seulu o euroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana

5.maj .2023.godine, Seul, Južna Koreja

Pod nazivom “Izazovi savremenog svjetskog poretka” u Seulu, Koreja,  održan je trodnevni Mirovni samit 2023 u organizaciji Univerzalne mirovne federacije.

Govoreći na šestoj sesiji posvećenoj Evropi i Bliskom Istoku dr Zlatko Lagumdžija je ukazao na važnost proširenja Evropske Unije na zemlje Zapadnog Balkana kao bitnog elementa samoodrživog mira na euroazijskim prostorima i izložio niz konkretnih aktivnosti u kojima EU treba pokazati liderstvo i svoj kapacitet na  globalnom planu.

Od EU se očekuje da krene u oživljavanje inicirane Evropske političke zajednice koja je na samitu lidera u oktobru prošle godine okupila čelnike 44 države. To je moguće samo kroz uključivanje drugih evropskih zemalja u konkretne projekte koje EU za sada drži u okviru svojih članice.

To znači prioritetno snaženje Berlinskog procesa kroz praktičnu podršku  ekonomskom povezivanju 6 zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih potom u narednih par godina mogla integrirati u svojevrsnu Evropsku ekonomsku zajednicu.

Isti princip bi trebao da se primjeni kod postojećeg Evropskog zelenog dogovora koji bi morao uključiti i zemlje Zapadnog Balkana kako bi se ubrzala zelena energetska transformacija koja je u interesu EU kao i zemalja regiona.

Na istim osnovama Zapadni Balkan se može integrirati u projekat Evropske zdravstvene unije i Evropsku digitalnu transformaciju paraleno sa pregovorima o kandidatskom statusu i ispunjavanju uslova koje podrazumjeva članstvo u EU.

Dr Lagumdžija je istakao važnost integriranja Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana u euroatlantske strukture jer samo na taj način Evropska Unija može nastaviti svoje postojanje kao najveći mirovni projekat u savremenoj istoriji. Ovo je vrijeme u kojem će se vidjeti da li će u narednoj deceniji zemlje Zapadnog Balkana postati dio EU ili će EU postati balkanizirani prostor. U svakom slučaju, prije svega,  liderstvo EU će odrediti koja od ove dvije sudbine će postati stvarnost  širih evropskih prostora.