Dr Zlatko Lagumdžija o prioritetnim reformama zdravstva sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije  dr Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom

You are currently viewing Dr Zlatko Lagumdžija o prioritetnim reformama zdravstva sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije  dr Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom

Geneva, 4 i 5 maj 2022. godine

U Ženevi, na sastanku delegacije Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC), sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  dr Tedros Adhanom Ghebreyesusom,  dr Zlatko Lagumdžija je potpisao Memorandum o strateškom partenerstvu ove dvije institucije.

Konkretan plan zajedničkih aktivnosti definiše naredne korake u saradnji na jačanju borbe protiv pandemije i vakcini koja treba  blagovremeno biti svima dostupna imajući u vidu cčnjenicu da, kada je pandemija u pitanju, niko ne može biti siguran dok ne budu sigurni svi – i bogati i siromašni. Naredni koraci definisani ovim Memorandumom će također biti posvećeni i zajedničkoj viziji i izgradnji sigurnijeg svijeta u kojem će zdravstvena zaštita spadati u kategoriju  osnovnih ljudskih prava.

Ekonomska nejednakost sve više produbljava i nejednakost u domenu zdravstvene zaštite. U tom svjetlu dr Lagumdžija je ovom prilikom sa dr Tedrosom razgovarao o aktivnostima na reformi svjetskog zdravstvenog sistema sa posebnim akcentom na zemlje u razvoju koje moraju dobijati veću pomoć nego što je to do sada bio slučaj.

Na predstojećem Globalnom Baku Forumu, koji se održava narednog mjeseca,  jedna od ključnih tema će biti  realizacija dogovorenih zajedničkih aktivnosti  na ovom planu.