Dr Zlatko Lagumdžija sa Generalnim Sekretarom Antonio Guterresom i liderima UN organizacija u Njujorku o zajedničkim izazovima

You are currently viewing Dr Zlatko Lagumdžija sa Generalnim Sekretarom Antonio Guterresom i liderima UN organizacija u Njujorku o zajedničkim izazovima

New York, Juni 2023. godine

Sastankom sa Generalnim Sekretarom Ujedinjenih Nacija Antonio Guterresom dr Zlatko Lagumdžija je okončao dvodnevne sastanke na visokom nivou delegacije Upravnog odbora i članova Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) sa liderima UN i njihovih organizacija u Njujorku.

Pod nazivom “Zajednička agenda: Obnova multilateralizma” serija dvodnevnih skupova je bila posvećena globalnim izazovima, klimatskim promjenama, miru, sigurnosti i održivom razvoju.

Tom prilikom, o narednim planovima, sa fokusom na  konkretne regionalne izazove,  dr Zlatko Lagumdžija, pored Antonia Guterresa,  je razgovarao i sa ključnim čelnicima UN organizacija: Predsjednikom UN Generalne Skupštine Dennis Francisom, UNDP Administratorom Achim Steinerom, i podsekretarima Generalnog Sekratra UN, Visokim Predstavnikom UN Alijanse Civilizacija Miguel Angel Moratinosom i  izvršnom direktoricom “UN Žene” Sima Bahous.

Dr Lagumdžija je u svojim izlaganjima posvetio posebnu pažnju mogućnostima koje reformskim agendama pojedinih zemalja pružaju održivi razvojni ciljevi. Ukazao je na izazove pred kojima stoji Zapadni Balkan u svjetlu agresije na Ukrajinu kao i na moguće posljedice po mir i sigurnost šireg regiona.

Posljednje presude Haškog tribunala,  nakon genocida u Srebrenici, pred međunarodnu zajednicu, kao i vlasti pojedinih zemalja uključenih u ratna događanja na području bivše Jugoslavije, trebaju biti osnova za institucionalno stvaranje okruženja u kojem se takvi zločini nikada više ne mogu ponoviti. Obzirom da dr Lagumdžija krajem ovog mjeseca dolazi u Njujork na dužnost ambasadora, šefa Misije Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Nacijama, Generalni Sekretar Guterres i ostali lideri UN organizacija su i ovom prilikom iskazali posebnu spremnost za sadržajnu saradnju  i zajednički rad na jačanju  mira,  sigurnosti i održivog razvoja  u Bosni i Hercegovini kao i na projektima pred kojima se nalaze Ujedinjene Nacije u cjelini.