Dr Zlatko Lagumdžija u Beču na Diplomatskoj akademiji o kandidatskom statusu i narednim koracima EU na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini

You are currently viewing <strong>Dr Zlatko Lagumdžija u Beču na Diplomatskoj akademiji o kandidatskom statusu i narednim koracima EU na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini</strong>

Beč. 12. novembar 2022. godine

U organizaciji Podgoričkog kluba, Univerzalne mirovne federacije, Bečke škole za međunarodne odnose i Diplomatske akademije u Beču je održana Evropska liderska konferencija pod nazivom  “Izazovi i perspektive Zapadnog Balkana i Evropske Unije”.

Dr Zlatko Lagumdžija, kao jedan od uvodničara na panelu “Rezultati, odgovornost i naredni koraci Evropske Unije u procesu proširenja na Zapadni Balkan”,istakao je geostrateške implikacije  Zapadnog Balkana, a naročito Bosne i Hercegovine,  za EU nakon Ruske agresije na Ukrajinu. Odlučno suprotstavljanje napada na integritet i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, regionalnoj nestabilnosti prouzrokovanom jačanjem poraženih politika iz susjedstva kojima je presuđeno  u Hagu za najstrašnije ratne zločine uključujući i genocide, je svojevrstan test geopolitičke snage i opstojnosti Evropske Unije.  

Krajnje je vrijeme da EU pokaže ne samo ekonomski i institucionalni  već prije svega politički i moralni kapacitet da okonča integraciju svih 6 država Zapadnog Balkana kako bi spriječila jačanje svojih desničarskih i segregacijskih snaga koje je postupno uvode u svojevrsnu Balkanizaciju čitavog kontinenta.

Kandidatski staus Bosni i Hercegovini je minimalni gest pokazivanja  sposobnosti Evropske Unije da je zajednica zasnovana na vrijednostima ujedinjenosti u različitostima a ne populistički vodjena  zajednica kojoj prijete nove podjele i konfrontacije. Davanje kandidatskog statusa mora biti samo prvi korak ka ispunjavanju obaveza koje se očekuju od novih vlasti Bosne i Hercegovine. Zbog toga i međunarodna zajednica treba iskazati spremnost da će podržati formiranje samo onih koalicija i vlasti na svim nivoima koje bi bile formirane isključivo na ispunjavanju jasno definisanih koalicionih sporazuma koji garantuju ubrzane pregovore na ispunjavanju od ranije definisanih 14 reformskih prioriteta.

Kao veći Putin od Putina, u svakom smislu te riječi, Dodik se treba izolovati iz svake koalicije u kojoj nije matematički neophodan. On, kao i svako ko ga podržava, bez ikakve dileme predstavlja najveći destabilizirajući faktor ne samo u Bosni i Hercegovini već i Regionu u širem smislu te riječi.

Ovom prilikom dr Lagumdžija je izložio cjeloviti prijedlog po kojem Evropska Unija, paralelno sa intenziviranjem procesa proširenja zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, Zapadnom Balkanu treba ponuditi uključivanje u Evropsku Ekonomsku Zajednicu na način kako je već razgovarano sa Ukrajinom. Po istom principu, umjesto odvojenih programa Zelenog dogovora, Digitalne transformacije i Zdravstvenog povezivanja za Zapadni Balkan, ove zemlje po ubrzanoj proceduri treba uključiti u postojeće EU inicijative i projekte kao što su   EU Zeleni dogovor, EU Digitalna transformacija i Evropska Zdravstvena Unija.