Dr Zlatko Lagumdžija u NGIC izaslanstvu sa predsjednikom Alijevim u Azerbejdžanu o Balkanu i kriznim žarištima

You are currently viewing Dr Zlatko Lagumdžija u NGIC izaslanstvu sa predsjednikom Alijevim u Azerbejdžanu o Balkanu i kriznim žarištima

Baku, 27. – 30. Oktobar, 2022. godine

Povodom desete obljetnice Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) i Globalnog Baku Foruma dr Zlatko Lagumdžija, kao član Upravnog odbora NGIC-a,  imao je sastanak sa Predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilham Alijevom i učestvovao  na dvodnevnoj seriji NGIC skupova posvećenih globalnim izazovima.

U susretu sa  predsjednikom Alijevom, tokom razgovora o  aktuelnim kriznim žarištima,  dr Lagumdžija je izložio i planove  narednih NGIC aktivnosti  vezanih za  Balkan i euroatlantske integracije. U svjetlu rastuće energetske krize posebno je bilo rijecžči o ulozi Azerbejdžana kao zemlje koja može biti od velike pomoći najugroženijim zemaljama na mogućoj trasi jadransko jonskog gasovoda.  

Dr Lagumdžija se zahvalio na spremnosti ove prijateljske zemlje da nastavi podršku koju je davala Bosni i Hercegovini tokom pandemije te   da bude takva i na energetskom planu.