Forum Principi za mir održava se u Sarajevu

You are currently viewing Forum Principi za mir održava se u Sarajevu

Sarajevo 24. februar 2022

Forum Principi za mir Fondacije društva zajedničkih vrijednosti u saradnji sa Međunarodnom komisijom za inkluzivni mir, održan je u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija u izjavi novinarima osvrnuo se na situaciju koja se dešava u Ukrajini, kazavši da je možda ovo sad pravi trenutak “da i mi ovdje stanemo na loptu i kažemo sami sebi dosta, dosta je ovog što sami sebi radimo”.

Kad je riječ o BiH, kako je kazao, najvažnija stvar koju sad imamo kao međunarodnopravni akt nije više ni Ustav nego Međunarodni mirovni sporazum iz Dejtona. Taj mirovni sporazum garantuje mir u ovoj zemlji, jer obavezuje i daje mandat NATO-u i EUFOR-u da zaustave prvog ko krene u bilo kakvu avanturu.

– Mislim da to treba da bude danas. Danas kada je Putin krenuo na Ukrajinu, znak i ljudima koji ovdje razumišljaju o tome kako ovo iskoristiti da naprave neke domaće luganske i krimove, da shvate da im je pametnije da odustanu. Jer, jedinstvo zapada i Evropske unije nije bilo veće u zadnjih 30 godina, nego što je danas. Ljudima koji ruše zemlju u kontinuitetu, toplo im preporučujem ‘nemojte se igrati’. Jer sad više nećete dobiti odgovor od politički nesposobnih lažnih branilaca ove zemlje kojima su puna usta saopćenja kako oni neće nešto dati. To nek se zaboravi. Treba Dodiku i njegovoj bolumenti, jatacima, jasno poručiti ovo nije Donbas – rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je da je BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji sa EU preuzela međunarodnu obavezu koju je Predsjedništvo BiH ovjerilo, da će nam vanjska politika biti potpuno usklađena sa vanjskom politikom Evropske unije.

Teoretičar ustavnog prava Kasim Trnka ocijenio je da je BiH već ranije osjetila osovinu ‘Moskva- Beograd-Banja Luka’ kroz, kako je naveo, rušenje ustavnog poretka.

-Ako se sjetimo da je nedavno ministar vanjskih poslova Ruske Federacije prozvao BiH, Kosovo i Albaniju da navodno mobilišu borce za Ukrajinu, to znači da on uvlači ovaj region u čitavu priču i na neki način šalje poruku, ali ja se nadam da će tu poruku shvatiti EU i NATO pakt. Ovo su ozbiljne poruke koje naše vlasti i međunarodna zajednica moraju krajnje ozbljno shvatiti. Jer, osim opštih posljedica koje će osjetiti sve zemlje svijeta, mi nažalost možemo doživjeti još gore posljedice – smatra Trnka.

On je naglasio da postoje i tumačenja da je ova situacija ujedno i šansa jer će možda natjerati Evropu da shvati da ne može više paušalno gledati na događeje u regionu, nego da mora biti mnogo aktivnija i zaštiti ovaj prostor od prodora s istoka.

Politički analitičar Zlatko Dizdarević kazao je da se u Ukrajini dešava haos.

-Ruši se planeta. Ovo što je jutros urađeno iz moje lične perspektive nekakvog političkog analitičara, čovjeka koji je prošao svijet, bio i novinar i diplomata, šokiran sam – kazao je Dizdarević.

On je podvukao da za razliku od prije nekih 15 godina kada su se koliko toliko poštivali i Ujedinjene nacije, i principi i rezolucije, i međunarodno pravo, u današnjem konceptu razmišljanja toga više nema

-To više ne postoji uopšte. Zaista je krajnje teško, skoro nemoguće ukazati na šta će sve ovo izaći – kazao je Dizdarević.

IZVOR: Federalna Novinska Agencija – FENA