Konferencija „1921.-2021.: kako je Komunistička partija Kine promijenila Kinu?“

9 Juni 2021

U organizaciji Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti održana je online konferencija „1921.-2021.: kako je Komunistička partija Kine promijenila Kinu?. Na Zoom platformi su se okupile brojne istaknute ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, koje su razgovarali o kineskom modelu razvoja i kineskom upravljanju kao i vanjskoj politici.

Na skupu je sa kineske strane učestvovao istaknuti profesor Zhang Weiwei, direktor Kineskog instituta Univerziteta Fudan, koji je svojedobno vodio čuvenu debatu sa liberalnim filozofom Francisom Fukuyamom, te Ai Ping, potpredsjednik Kineskog udruženja za međunarodno razumijevanje (CAFIU) te stalni potpredsjednik Kineskog društva za istraživanje duha Yan'an.

Uvodničar na konferenciji je bio dr Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjednik Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, nekadašnji ministar trezora BiH Anto Domazet, nekadašnji ambasadori BiH u Francuskoj, Egiptu, Kini, Rusiji Slobodan Šoja i Amel Kovačević, kao i prijašnji predstavnik BiH u Ujedinjenim nacijama Ivan Barbalić, te direktorica Konfucijevog instituta u Banjoj Luci Ljiljana Stević.. Konferencijom je moderirao izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ Faruk Borić.