Održan Ekonomski Forum Bosne i Hercegovine 2021 “Novo normalno i ciljevi održivog razvoja – pozicija i perspektiva Bosne i Hercegovine”

Sarajevo 27 April 2021

Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine održan je uz takozvanom hibridnom formatu. Glavni govornici Foruma su Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske Banke.

Program Ekonomskog foruma BiH 2021 je koncipiran u dvije panel sesije: “U potrazi za Novim Normalnim” i “Zelena ekonomija: od održivih razvojnih ciljeva preko zelene Evrope do Zapadanog Balkana i Bosne i Hercegovine”.

U prvom panelu zajedno sa Garry Jacobs-om – predsjednikom Svjetske akademije nauka i umjetnosti, učestvovali su Phoebe Koundouri – predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić – predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010. – 2012, i prof. dr. Sabina Silajdžić – vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Moderator prve sesije je bio dr. Zlatko Lagumdžija, u svojstvu redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

O zelenoj ekonomiji i ciljevima održivog razvoja u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini će govorili su Ismail Serageldin – dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke, Jan Fischer – predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009. – 2010, Belma Hadžiomerović – direktorica marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. za BiH, i Senad Salkić – izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektropriva BiH. Moderator druge sesije je bio prof. dr. Fikret Čaušević redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021 je otvorila prof. dr. Jasmina Selimović – dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Šefik Džaferović, član PRedsjedništva Bosne i Hercegovine i Johann Sattler – šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Fokus Foruma 2021 je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste „novo normalno“ u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima. Održivi razvoj spaja ujedno brigu za živi svijet na planeti Zemlji i za očuvanje kapaciteta prirodnih resursa sa društvenim i ekološkim izazovima koji stoje pred svakim društvom, državom i čovječanstvom kao cjelinom. Aktuelnosti pojma održivog razvoja naročito doprinose izazovi koji dolaze s ugroženošću životne sredine. Kroz 17 ciljeva jasno je opisan put kojim planeta treba ići u godinama koje su ispred nas. Zelena ekonomija je u posljednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

Organizatori Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo. Osnovna ideja Foruma je uspostavljanje jedinstvene platforme koja povezuje predstavnike poslovne zajednice, akademije i kreatora ekonomskih politika, a sa ciljem promocije preduzetničkih inicijativa i partnerstava, kultivacije javno-privatnog dijaloga i prezentacije naučnih i tehnoloških rješenja za promicanje održivog razvoja naše zemlje i regije. Organizacija Foruma za Ekonomski fakultet u Sarajevu predstavlja jednu od aktivnosti kojima nastoji dati doprinos društvenoj zajednici i podsticaj na pozitivne promjene ekonomske u našoj zemlji.  

Ovogodišnji, peti, Ekonomski forum je organiziran u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.