Online konferencija “Obrazovanje u vremenu Covid 19 pandemije”

1 juni 2021

Kao član Upravnog odbora Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra ali i kao univerzitetski profesor dr. Zlatko Lagumdžija je učestvovao na Konferenciji posvećenoj “Obrazovanju u vremenu COVID-19” pandemije. Pandemija je uticala na obrazovne sisteme širom svijeta što je dovelo do gotovo potpunog zatvaranja škola i fakulteta.

Približno 825 miliona učenika i studenata je u ovom trenutku pogođeno zbog zatvaranja škola. Prema UNICEF-ovim podacima 23 zemlje trenutno provode potpuno zatvaranje obrazovnih ustanova dok 40 zemalja vrše lokalna zatvaranja. Sve ovo utiče na oko 47% svjetske učeničke i studentske populacije.

Dana 23. marta 2020. godine Cambridge International Examinations (CIE) objavio je saopćenje u kojem se najavljuje otkazivanjegdje su otkazani su i međunarodni ispiti mature. Osim toga, napredni ispiti za plasman, SAT administracije i ACT administracije premješteni su na internet ili su otkazani.

Zatvaranje škola ne pogađa samo učenike, nastavnike i porodice nego imaju dalekosežne ekonomske i društvene posljedice. Zatvaranje škola kao odgovor na pandemiju rasvijetlilo je različita društvena i ekonomska pitanja, uključujući studentske kredite, digitalno učenje, nesigurnost hrane i beskućništvo,kao pristup brizi o djeci, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju, internetu i uslugama za osobe s invaliditetom. Uticaj je bio ozbiljniji za djecu u nepovoljnom položaju i njihove porodice, uzrokujući prekid učenja, ugroženu ishranu, probleme u brizi o djeci i posljedične ekonomske troškove za porodice koje nisu mogle raditi.

Kao odgovor na zatvaranje škola, UNESCO je preporučio korištenje programa za učenje na daljinu i otvorenih obrazovnih aplikacija i platformi koje škole i nastavnici mogu koristiti.

Koliko će i na koji način pandemija uticati na samo obrazovanje razgovarali su između ostalih i Gordon Brown, premijerom Velike Britanije 2007-2010, Kerry Kennedy, predsjednicom Fondacije Robert F. Kennedy Human Rights, Kaliash Satyarthi, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014, Mracia McNutt, predsjednicom Nacionalne akademije nauka SAD –a, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednicom Republike Hrvatske 2015-2020 te predsjedavajućima Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra Ismail Seragledin i Vaira Vike Freberga.