Zlatko Lagumdzija

Zlatko Lagumdžija

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, član Madridskog kluba i Svjetske akademije nauka i umjetnosti i osnivač Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo

  • Rođen 1955. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio srednju školu u Detroitu, Michigan, te u periodu 1988.-1989. godine bio na Fulbright postdoktorskom istraživanju i imao poziciju predavača na Univerzitetu Arizona. Od 1989. godine ima titulu doktora nauka u oblasti informatike i elektrotehnike. Profesor na Ekonomskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitet u Sarajevu.

  • Obnašao je funkciju premijera i vd premijera u Vladi Bosne i Hercegovine, zatim je dva puta bio potpredsjednik Vlade i dva puta ministar vanjskih poslova u različitim periodima između 1992. i 2015. godine.

  • Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) u periodu od 1997. do 2014. godine i član Predsjedništva PES (Partije evropskih socijalista) od 2010. godine. Izabran za člana Parlamenta Bosne i Hercegovine šest puta u periodu 1996-2010.

  • Član Madridskog kluba, udruženja od više od 90 bivših šefova država i vlada od 2005. godine. Član Svjetske akademije nauka i umjetnosti od 2006. godine i predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta od 2005. godine. Osnivac fondacije drustva zajednickih vrijednosti Sarajevo.

  • Član brojnih međunarodnih misija i komisija u različitim dijelovima svijeta.

  • Osnivač i direktor Centra za menadžment i informacione tehnologije u Sarajevu od 1995. godine, i šef katedre Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu od 1994. godine. Oblasti predavanja i istraživanja na univerzitetu su Sistemi za podršku odlučivanju (DSS); kompetitivnost i strateška upotreba informacionih tehnologija; upravljanje procesom tranzicije i vođenje promjena, te je na navedene teme napisao brojne knjige i preko stotinu radova i publikacija na međunarodnoj sceni.

  • Govori engleski jezik. Oženjen, troje djece.

Društva zajdničkih vrijednosti

Zajednice postaju sve više međusobno isprepletene i interkulturalne…

Planirane aktivnosti

Istraživanje, podrška i promocija koncepta društva zajedničkih vrijednosti…

Očekivani rezultati

Identifikacija i promocija vrijednosti koje doprinose većoj socijalnoj uključenosti svih…

Inicijalni projekti

“Strategija EU za Bosnu i Hercegovinu iz perspektive društva zajedničke vrijednosti”

Partneri

Društva zajedničkih vrijednosti